Boğazkale Otelleri
Boğazkale Hakkında
Boğazkale Otelleri
Anadolu medeniyetlerinin izlerini taşıyan Boğazkale, ülkemizin önemli tarihi miraslarından biri. Tarihi eserleri, temiz doğası ve geleneksel mimarisi, bu esrarengiz yeri daha da çekici kılıyor. Birçok arkeolojik çalışmaya ev sahipliği yapan ilçe, geçmişte yolculuğa çıkmak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Son yıllarda kültürel çalışmaların ağırlıkla gerçekleştirildiği Boğazkale, yerli ve yabancı turistlerin alternatif turizm beklentilerini son derece karşılıyor. Ülkemizin saklı hazinesi Boğazkale’de eski medeniyetlerin kalıntıları arasında gezintiye çıkabilir, bu sırada yörenin kendine özgü doğasını ve lezzetli yemeklerini keşfedebilirsiniz.
Boğazkale Hakkında
Boğazkale, tarih boyunca birçok medeniyetin var oluşuna tanıklık etmiş kültürel açıdan oldukça zengin bir ilçe. İlçenin yerleşim tarihi günümüzden beş bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Öyle ki Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa bu ilçede bulunuyor. İlk yerleşimi Kalkolitik döneme uzanan Hattuşa, uzun yıllar boyunca Hattiler ve Asurluların ticaret kolonilerinin mekanı olduğu biliniyor. Hititlere başkentlik yaptıktan sonra şehirleşme tarihi başlamış oluyor. Kültürel açıdan zengin ve stratejik olarak da önemli bir noktada bulunan şehir, tarihin ilk imparatorluğuna uzun yıllar başkentlik yapmasıyla öne çıkıyor. Bu önemli şehir Hititler zamanında surlarla çevrilerek koruma altına girmiştir. Hititlerden sonra bölgeye Frigler, Medler, Galatlar, Romalılar ve Bizanslılar yerleşmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan itibaren bölgeye Orta Asya’dan Türk göçleri başlıyor.
Keşfi 1834 yılına uzanan Hattuşaş 1986 yılında UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası” listesinde. Bu durum yörenin yerli ve yabancı turistler tarafından dikkat çekmesini sağlıyor. Keşfiyle beraber kültürel çalışmalarda adından sıkça söz ettiren ilçe bilim insanları tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor.
Şehrin tarihi dokusuna olan ilginin artmasıyla, 1987 yılında ismi Boğazköy’den Boğazkale’ye çevrilerek Çorum’a bağlı bir ilçe haline geldi. Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaparak onlardan izler taşıyan Çorum Boğazkale hakkındaâdeta bir açık hava müzesi demek mümkün.
Boğazkale’de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Anadolu’nun merkezindeki saklı kültürel cennet Boğazkale’de mutlaka görülmesi gereken birçok yerden söz etmek mümkün. İlçenin tarihi dokusu, şehre girdiğiniz andan itibaren binlerce yıl öncesine uzanan bir yolculuğa çıkma fırsatı sunuyor. Bölgede yer alan tapınak ve yazıtlar günümüzde halen tarihe ışık tutuyor. Bu nedenle şehre yapılan ziyaret sırasında antik kalıntıların tamamını ziyaret etmek önemli bir nokta. Anadolu’nun izlerini taşıyan Boğazkale’deki tatiliniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik:
- Boğazkale - Hattuşaş Ören Yeri:Budaközü Vadisi'nin güney ucunda ovadan 300 metre yukarıda yer alan örenyeri bir ucunda kayalarla, diğer ucunda surlarla çevrili bir bölge. Bölgedeki kazı ve restorasyon çalışmaları 1834 yılından bu yana belli aralıkla devam ediyor. Bölge kalkolitik dönemden bu yana üzerinde kurulan yerleşimlerden izler taşıyor.
- Hitit Yolu:Hattuşaş - Alacahöyük -Şapinuva antik kentlerini birbirine bağlayan eski ticaret ve göç yollarının koordinatlarından ilham alarak düzenlenen bu yol, yürüyüş ve bisiklet parkurlarından oluşuyor. “Tematik Kültür Yolu” olarak tanımlanan bu yolun yürüyüş güzergahı 380, bisiklet güzergahı 405 kilometre.
- Yazılıkaya Tapınağı:Hattuşaş’ın “Aşağı Şehir” olarak adlandırılan sivil yaşam bölgesinde yükselen tapınak, önemli bir dini yapı. Fırtına Tanrısı ve Güneş Tanrıçası'na adandığı düşünülüyor. Hitit tanrılarının rölyeflerle işlenmiş figürlerine rastlanan tapınak Hitit Uygarlığı’ndan günümüze gelen önemli eserlerden.
- Yerkapı: Poternli Sur olarak da bilinen, 35 metre yüksekliğindeki bu yapı Anadolu’da bulunan eski piramit. Üzeri tamamen kireç taşıyla kaplı olan yapıda Mısır mimarisi etkisini gösteriyor.
- Sfenksli Kapı ve Kral Kapı: Yerkapı’nın tam ortasında yer alan Sfenksli Kapı, 4 adet sfenks tarafından korunan gizemli bir kapı. Anadolu’daki ilk sfenks örnekleri arasında bulunuyor. Bu sfenkslerden iki tanesi günümüze kadar gelebilmiş durumda. Kral kapı ise büyük sur yayının doğusunda yer alıyor. Büyüklüğü ve plan şeması bakımından diğer kapıyla birebir aynı. Kapı üzerinde silahlarıyla birlikte bir savaşçı figürü bulunuyor.
- Tünel: Şehrin giriş kapılarından biri olan tünelin yaklaşık 3500 öncesinde yapıldığı biliniyor. Yerkapı ve Sfenksli kapıyı da içinde barındıran bölgede bulunuyor. Tamamen yığma taşlarla yapılan 71 metre uzunluğundaki bu tünel çeşitli törenlerde kullanılmış. Bu gizemli yapı binlerce yıl geçmesine rağmen hâlâ ayakta.
- Dulkadiroğulları Konakları: Dulkadiroğulları Beyliği döneminde yaşayan Dölarslan ailesinden kalan iki konak 8000 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Bahçesi ve tarihi dokusu görenlerde hayranlık uyandırıyor.
- Boğazköy Müzesi: 1966 yılında kurulan müzede Hattuşaş Antik kKenti'nin kazılarında çıkarılan eserler sergileniyor. Zemin kattan bahçeye kadar tüm alan tematik ve kronolojik olarak tasarlanmış.
Boğazkale’de yapılacak aktiviteler bunlarla sınırlı değil.Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Boğazkale doğasıyla da gelen ziyaretçilerde hayranlık uyandırıyor. Boğazkale otellerinde kaldığınız süre boyunca, kültürel açıdan zengin bir deneyim yaşarken aynı zamanda doğayla iç içe huzurlu bir tatilin keyfine varabilirsiniz. Boğazkale’ye gitmeden önce il merkezini de gezmek ve gelmişken Çorum mantısı yemek isterseniz Çorum otelleride konaklamak için iyi bir seçenek.
Boğazkale Otellerinin Sağladığı Olanaklar Nelerdir?
Çorum Boğazkale konaklamakonusunda oldukça iyi seçenekler sunuyor. Konaklama seçenekleri genelde butik otelleri ve pansiyonları içeriyor. Şehrin gastronomik imkanlarından yararlanan otellerin, yöresel lezzetlerden oluşan kahvaltı ve akşam yemeklerinin, gelen misafirler tarafından son derece beğenildiğini söylemek mümkün. Tarihi dokuya uygun mimarisiyle öne çıkan Çorum Boğazkale otelleri misafirleriniprofesyonel hizmet anlayışıyla ağırlıyor.
Boğazkale otelleri fiyatlarıtesislerin sundukları olanaklara göre değişiklik gösteriyor. En iyi Boğazkale otelleri arasında yer alan ve bünyesinde SPA, restoran, oda servisi hizmetlerinin bulunduğu oteller fiyat açısından üst segmentlerde yer alıyor. Kahvaltı dahil hizmet veren bütçe dostu seçenekler için ise Çorum Boğazkale otelleri fırsatlarını araştırabilir, bütçenize en uygun Boğazkale otellerinde tatil yapabilirsiniz. Kaldığınız süre boyunca akşam yemeğinizi de otelde yemek isterseniz pansiyon seçeneğini düşünebilirsiniz. Boğazkale pansiyon tatil fiyatlarıyöreye özgü lezzetli seçenekler ve ikramlarla dolu akşam yemeği düşünüldüğünde oldukça ekonomik. Boğazkale pansiyon rezervasyonunuzu gerçekleştirirken sunulan menüler hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. 24 saat resepsiyon, ücretsiz Wi-Fi ve otopark hizmetleri sunan Boğazkale otelve pansiyonları, samimi ve sıcak bir ortama sahip demek mümkün.
İlçe merkezinde bulunan oteller tarihi bölgedeki gezilmesi gereken yerlere yakın mesafede bulunuyor. Özel aracınızla gitmediğiniz durumlarda şehir içindeki ulaşım araçlarından yararlanabilir ya da Çorum araç kiralamaseçeneğini düşünebilirsiniz. Boğazkale’ye otobüsle gitmek istediğiniz takdirde Boğazkale otobüs biletialarak yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Ulaşım için hava yolunu tercih etmeyi düşünüyorsanız bölgeye direkt uçuş bulunmadığını bilmeniz gerekiyor. Ancak yakındaki şehirlerde bulunan havalimanlarından şehre kısa sürede gitmeniz mümkündür.
Boğazkale’ye Ne Zaman Gidilir?
Boğazkale alternatif bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için yılın her zamanı tercih edilebilir. Her mevsim farklı güzellikteki bu ilçe ne zaman gidilirse gidilsin misafirlerini daima memnun bırakıyor. Her mevsimde ayrı güzel Boğazkale’yi bahar aylarında ziyaret ederseniz sizi yemyeşil bir atmosfer karşılıyor. Yöreye özgü endemik bitkiler ve mutfakların vazgeçilmezi olan Madımak Otu tüm ilçeye baharın canlılığı hissettiriyor. Tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğasıyla da adından söz ettiren yöre bahar aylarında kuşların göçüne tanıklık ediyor. İlçenin birbirinden farklı kuş türlerine ev sahipliği yapması nedeniyle bu alanda uzman kuş gözlem toplulukları da bulunuyor. Bahar aylarında yaptığınız ziyaretlerde bu topluluklara katılabilir ve birbirinden farklı kuş türlerini görme imkanı bulabilirsiniz. Bölgede yer alan Budaközü Çayı ve İbikçam Göleti de bahar aylarında eşsiz bir görünüme kavuşarak gelenleri kendine hayran bırakıyor.
Sonbaharda yeni meyve veren ahlat eriği ve alıç ağaçları, bu aylarda gelenlerin mutlaka tatması gereken yöreye özgü lezzetler. Sakin doğa yürüyüşleri için son derece uygun zaman da sonbahar ayları. Sonbaharın bitişi ve kışın gelmesiyle şehrin yüksekte kalan kısımları zaman zaman karlarla kaplanarak güzel bir manzara meydana getiriyor. Keyifli ve kültürel bir kış gezisi için yöreyi tercih ederseniz Boğazkale bölgesi otelleri konaklamak için iyi bir seçenek.
Boğazkale Otelleri Hakkında
Otel Sayısı |
6 |
---|---|
En Uygun Otel | Hotel Asikoglu |
En Uygun Otel Gecelik Konaklama Ücreti | 1.609 TL |
En Yakın Havalimanı |
Amasya (Merzifon) Havalimanı |
En Yakın Otogar |
Alaca Otogarı |